Tyveri av Mac – noen erfaringer og tips

I går ble vår familie frastjålet 2 Mac-maskiner. Vi greide å fange tyven, med topp innsats av politiet i Oslo og med «spionprogrammet» Undercover. Vi fikk både bilder av tyven, hans IP-adresse og snapshots av skjermen. Dessverre greide han å levere fra seg begge maskinene 20 minutter før politiet gikk inn i leiligheten. Vi observerte 2 jenter som møtte mannen på gaten og gikk inn i leiligheten. De må ha tatt en annen vei ut av huset, for da politet kom var de borte vekk. Vi vet ikke helt sikkert, men sannsynligheten er stor for at det var disse som overtok maskinene.
Så, nå går det to jenter rundt i byen med to stjålne Mac-er, og som de vet er stjølet. Vi har forresten bilde av jentene også. Alt er overlevert politiet.
Og hva er moralen i dette?

 1. Du kan ikke garantere deg 100% mot tyveri
 2. Installer et spionprogran, a la Undercover, så har du en mulighet til å identifisere tyven, ta bilder av ham/henne, finne IP-adressen og dermed hvor de bor. Dette er til god hjelp for politiet.
 3. Vær rask! Vi mistet maskinene med 20 minutter…
 4. Legg inn et firmware passord på maskinen!!!!! Det hindrer tyven i å reinstallere maskinen.
 5. Ha passord på alle brukerkontoene
 6. Aktiver gjestekonto, for å lokke tyven til å gå inn på maskinen, slik at du kan ta bilder av vedkommende og av skjermbildene. (Du kan ikke aktivere den hvis du legger inn firmware-passord, men gjester få allikevel lov til å gå inn der og bruke Safari)
 7. Ta backup!!! Hvis det verste skulle skje, så mister du ihvertfall ikke dataene dine! Gode løsninger er Jotta.no, Dropbox, DollyDrive.com, Amazon S3, Time Machine etc.
 8. Skaff deg en innboforsikring hvis du ikke allerede har en
 9. Ikke legg ut på tyvejakt alene, kontakt politiet!

Må også få si at politiet gjorde en fremragende innsats og stilte opp med folk og utrykning. Det var fordi vi greide å lokalisere fyren, adressen og hadde bilder av ham.

Det hører med til historien at dette  var en profesjonell heler som hadde samarbeidspratnere, som utførte selve tyveriet og leverte superraskt til ham. Begge maskinene var mer enn 3 år gamle, og de var ikke satt opp med firmvarepassord. Fyren var profesjonell og greide å reinstallere begge maskinene superraskt, slik at vi mistet kontakten med dem etterpå. Derfor: Legg inn firmwarepassord!!

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsliv, Mac. Bokmerk permalenken.

1 svar til Tyveri av Mac – noen erfaringer og tips

 1. Thanks for every other great article. Where else could anyone get that kind of info in such an ideal way of writing?
  I’ve a presentation next week, and I am on the look for such info.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *