Dag 1 Ut fra Malaga

Tøft å stå opp klokka 3 om natta for å dra til Gardermoen. Selv om man «våkner» og kommer seg av gårde, har jeg av og tilfølelsen av at hjernen ikke er helt våken. Spennende å kjøre bil da, i halvsøvne, mørkt ute og ca 100 km/t på motorveien. Men det gikk nå bra allikevel.

Kom til Malaga i en fei, helt grei tur, og rett ut til båten. Rart med det, men den virket mindre enn før, det er sikkert fordi vi har reist med større båter siden.

Denne gangen havnet vi på dekk 6, men med balkong, så er det ingetning å klage på. Man merker sevfølgelig at båten er litt nedslitt, en lampeskjerm mangler på kabinen, nytt sparebatteri på vasken er installert, og TV-en er fortsatt av den gamle typen. Men ellers rent og pent, som det skal være.

Det er 4 år siden vi reiste med RCCL, siden da har vi bare reist med Celebrity Cruises (som forøvrig også er eid av RCCL, men et eget selskap). Og vi observerer at standarden på RCCL gradvis har blitt justert ned. Det er ikke de store tingene, og hver for seg betyr de heller ikke noe. Men det er de små tingene, de som gav litt «luksus-følelsen» de første gangene, som har forsvunnet etterhvert.

Det var da ikke så lenge siden det lå en liten tøybag på senga da vi sjekket inn, som var kjekk å ha når man går til poolen. Og siden alle, som hadde reist minst en gang før, fikk en slik, var det heller ingen som gadd å tenke på om de skulle rappe den, hvis den lå igjen et sted f.eks ved poolen. Ikke det at jeg har opplevd at å bli frastjålet noe noengang. Men jeg ville nok allikevel være forsiktig med å legge igjen en dyr bag noe sted.
Nå har vi rykket opp i «klasse» og ordi vi har reist ca 10 ganger med Rccl har vi fått noen mindre privilegier ombord, men veska den er borte.

Før var det også slik at cabin attendenten kom inn og reide opp senga om kvelden, brettet kunstneriske figurer av håndklærne og la en sjokoladebit på senga. Figurene var dyrefiguret, og det er alltig hyggelig å finne en apekatt hengende i taklampa, eller en elefant sittende på senga nå du kommer for å legge deg. Veldig harry, og veldig cruise, men det hører likssom med….

I gå kveld var det bare cabindama som banket på og ønsket god natt, ingen oppreing, ingen rydding, ingen apekatt og ingen sjokolade. Kanksje det bare var første kvelden som skulle være slik.? Vi får se i morgen kveld. Ikke at det betyr noe, senga kan vi re opp selv, figurene er litt harry og vi spiste aldri sjokoladen, den havnet i en skuff. Men allikevel…

Jeg husker første gangen vi var på cruise, med Majesty og The Sea, det var i 1992. Dengang var det litt spesielt å dra på cruise. Det var dyrt, og litt exclusivt. Vi va en fattig familie med masse gjeld degnang, og hadde nok aldri hatt råd til å reise, hvis det ikke hadde vært for at Leif, mannen i husert, jobbet på SAS. Siden SAS eide RCCL, ihvertfall delvis, fikk vi saftig rabatt. Dengang, da var det til og med tamponger på toalettene rundt på skipet. Parfyme og tamponger på dametoalettene! Det var luksus det..

En del andre ting har også forandret seg. Det er flere folk, fullere ombord, standarden på maten er gått gradvis nedover. Et raskt blitt på frokosten og lunsjen viser at det er mye mer prosessert mat, og mer «gul» mat: pasta, pizza, ris, poteter i alle varianter: bakt, kokt, stekt i ovn, hash brown, potetstappe, potetsalat, pommes frites osv. Relativt lite utvalg innen salatområdet og sukker i absolutt alle frokostblandinger. Ikke det at vi klager, det finnes nok å velge i. Men allikevel… Utvalget var bedre før, eller er vi blitt mer kravstor?

En kjempepositiv overraskels var den imøtekommenheten og hjelpsomheten de viser dersom du har spesielle matbehov, f. hvis du er glutenallergiker, laktoseintolerant, diabetiker osv. Første kvelden, da kelneren oppfattet at jeg ikke kunne ha gluten eller melk, sukker osv i maten, så kom hovmesteren bort og fortalte at jeg kunne bestille hva jeg ville ha, så ville kjøkkenet tilberede det for meg. Både til frokost, lunsj og middag. Så nå har vi en avtale om at jeg bestiller neste dagsmat, og får dermed spesialmat. Det var jo en positiv opplevelse.

Nå er det også blitt flere ting som man må betale for, før var alt inkludert, unntatt alkohol. Til og med til middagen fikk ungene dengang i 21992 grats cola og bruk til middagen. Nå fiknnes det «alternative» resuranter og kaffebarer etc ombord, der du må betale ekstra for varene. Greit nok, men når vi i middagsmenyen finner mat man må betale ekstra for, så utvikler det seg gradvis en klasseforskjell ombord. Det har tidligere også vært egne resuranter der man kan gå og få eksra god mat og service, men da har ekstrakostnaden blitt kallt for «cover charge» og skulle dekke inn tipsen til de som jobber der, maten skal ha vært «gratis».
Det kan neppe være tilfellet når man sitter ved middagsbordet i spisesalen, da får betjeningen sin tips gjennom den vanlige tipsordningen. Den maten som var på den betalbare menyen, ble servert i spisesalen før i tiden, f.eks hummer, surf & turf.
Én hummeraften har alltid vært en del av opplegget. Skal bli spennende å se om de fortsatt har det, eller om den er blitt fjernet som et resultat av innsparingen.

En annen ny sak er at de nå har stengt av de beste plassene på pooldekket til passasjerer med «gull-kort». Det resulterer i at en masse solsenger på de beste plassene står tomme. Dette gir også litt følelsen av «første og annen klasse». Håper de slutter med det. Teit når det ikke er nok solsenger til alle på en dag der båten er i sjøen, fordi mange plasser er reservert. Jeg vet ikke helt hvem gull-folka er, men det er sikkert de som har Emerald eller Diamond-status. Dvs de som har cruiset mange ganger og fått mange bonuspoeng.

Men mye er også ved det gode gamle. Promenaden med sine «supertilbud», casinoet som veldig gjerne vil flå deg, kaffesjappa, som nå er blitt Starbucks (hurra!), spaavdelingen, som jeg alltid oppsøker første dagen for å få en pedicure og full kroppsmassasje, og der de alltid prøver å prakke på deg alle mulige behandlinger og produkter. Jaja, de skal jo lever de også.

Og internettilgang, som er blitt veldig mye bedre. Nå kan jeg sitte mange steder ombord og surfe eller blogge. Slik som nå, når jeg sitter og koser meg i kaffesjappa, med en Starbuck, lytter til classisk live musikk og blogger etter noen timer i solen, en sen lunsj og bare slapper av.

Men jeg skjønner egentlig når folk sier de får litt «danskebåt» følelse, de små tingene som gjorde forskjellen er langsomt forsvunnet. Det er nok et resultat av sterkt prispress, «cruise for alle» og beinhard konkurranse. Man får vel det man betaler for?

Dette innlegget ble publisert i Cruise 2012, Ferie. Bokmerk permalenken.

5 svar til Dag 1 Ut fra Malaga

  1. Laila sier:

    Er faktisk HELT uenig med deg i mye av det du sier om RCCL – men det er mulig at den båten dere nå er på ikke holder mål? Og jeg mener å huske at du har vært på Italia-mafiosoen Costa eller var det MSC? Du må være nøyaktig når du skal kjøre kritikk!

    Vi får alltid redd opp sengen hver kveld også første kvelden. Men – det er ikke dyr i huset hver aften, og det er helt greit, fordi ellers ville det blitt «hverdagskost»

    Venter spent på morgendagen!

    • Laila sier:

      Det du sier her:
      En annen ny sak er at de nå har stengt av de beste plassene på pooldekket til passasjerer med «gull-kort».

      Er da ikke riktig??

      De har alltid holdt av noen områder til Diamond Plus gjestene. Vi var «Gull» etter ett cruise, og «Emerald» etter to …. men man blir Diamond plus etter ca 175 cruisedøgn med RCCL.

      Dette finnes også på Celebrity – de har Solstice deck som de gir til suitegjester osv. og når vi var på Solstice i fjor så var det området helt tomt, men vi hadde ikke adgang. Så dette er ikke noe RCCL gjør alene, de har noen benefits for sine … sånn er det vel

      • Heidi Sitara sier:

        Hei! Denne gangen har de stengt av plassene oppe i «terassene» ved poolen. Der har vi alltid pleid å ligge før. Da vi spurte betjenngen fikk vi til svar at det ikke er til Diamond Plus-gjstene (de har kanskje de samme plassene de altid har hatt?), men til suitene. Fargen på kortene er også forandret. Vi har platinum nå, men kortene er lyseblå, kun merket med «platinum». I følge crewet er det nå suite-gjestene som har «gullfarget» kort. Sikkert en ny vri. Det triste er at de aller fleste av disse plassene var tomme, mens det var for lite plasser til alle andre stader. Stappfult overalt.

    • Heidi Sitara sier:

      Jeg bare kommenterer på det vi opplever her Laila, og det er nøyaktig nok. Vi snakker også med betjeningen om dette, nettopp for å sjekke opp, og de bekreftet at det ikke var oppreing hver kveld,ihvertfall ikek første kvelden. Kabinpersonalet har fått flere lugarer å gjøre rent, så det erikke alltid de rekker det. I går kveld derimot fikk vi både oppreing og «dyr». Så får vi se fremover. Betyr ikek så veldgig mye egentlig, mer som en observasjon. I tillegg: i går var ikke kabinen gjort ren før ca kl 15, dvs etter lunsj.

      Allikevel, foretrekker uansett Rccl før MSC. Folk her er hyggelige og servicen fantastisk.

      • Laila sier:

        Det er nok sikkert at de får mer å gjøre de stakkarne som løper rundt og prøver å gjøre det trivelig. Vi merket dog ikke noe negativt til det på Liberty over, og vi skal med Liberty nå om 2 uker så får vi se. Blir uansett deilig å komme ut på bølgen den blå igjen!
        God tur videre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *