Vårt nye feriehjem i Spania

Endelig!

Nå ser det ut til at en gammel drøm om en «hytte» er gått i oppfyllelse. Vi prøvde oss på båt, og den har vi fortsatt. Båtlivet er fint, men veldig avhengig av været. Båten har vi fortsatt, og selv om vi håper å selge den snarest, vil vi om så ikke blir tilfelle, forhåpentligvis fortsatt få mange fine sommerhelger i Oslofjorden.

Nå har vi fått «hytta vår», men ikke på fjellet eller ved sjøen i Norge. Vi valgte Spania, et deilig sted som heter El Campello, ca 20 min med bil nord for Alicante. Den har ca 26 000 inbyggere, en gammel fiskelandsby som fortsatt er en levende liten by året rundt. Det finnes en del turisme her, men ikke charterturisme. De fleste turistene er spanjoler, folk fra Madrid eller andre byer inne i landet, som har valgt å ha hus eller leilighet her for å komme til en «kjølige kysten» for rekreasjon. Det er først og fremst et familiested, relativ lav partyfaktor, men med et bra utvalg av resturanter og barer. (Jeg vet faktisk ikke om det i det hele tatt finnes noen nattklubb her).

Folk er hyggelige og vennlige, snakker dårlig engelsk, så spanskkunnskapene har fått en bratt læringskurve.  Men det er lett å komme seg frem her, for folk er så hyggelige og hjelpsomme.

El Campello carrerlamar

Å kjøpe leilighet i Spania kan være en omstendelig prosess, men takket være gode venner med mye erfaring, gode råd og tips fra flinke rådgivere her nede og en meget profesjonell utbygger (Maisa Promociones), har dette gått utrolig bra. Dette til tross for den korte tiden vi har hatt til disposisjon fra vi så leiligheten første gang i pinsen 2013 og til vi flyttet inn 4. juli samme år. Maise utviste stor fleksibilitet, vilje og profesjonalitet under hele prosessen, alt var på stell og vi er utrolig fornøyd!

Et par tips vi har benyttet oss av, og noen erfaringer vi har gjort oss:

 • Vi kjøpte av en utbygger som har egenkapital nok til å finansiere hele prosjektet selv, og som ikke var avhengig av lån i banker. Maise er en slik utbygger i dette området. For oss var dette viktig.
 • Velg en utbyggeren som bygger ut gradvis, i mindre prosjekter, og sikrer at størstedelen av  prosjektet er solgt før de påbegynner neste prosjekt.
 • Utbygger er forpliktet til å gi bankgaranti iht spansk lov. Dersom bygging av prosjektet ikke er påbegynt når man reserverer, anbefales det sterkt om å be om en bankgaranti fra utbygger på at beløpet vil bli tilbakebetalt dersom prosjektet ikke blir fullført eller stoppes. Noen utbyggere kvier seg for å gjøre dette. Det krever litt papirarbeid, hvis de kvier seg, så kutt dem ut.
 • Sørg for å knytte til seg en advokat eller en «Gestor Administrativo», som snakker norsk, svensk eller engelsk, og som kan være din rådgiver og bistå i arbeidet med kontrakter. En gestor administrivo er ikke en advokat, noe som heller ikke er nødvendig, ettersom vedkommende skal ha de nødvendig kunnskap om kjøpskontrakter, offentlige regler etc. Vi brukte en slik, Jill Buske, som var tilknyttet et advokatkontor, men som selv ikke var advokat. Det er rimeligere enn å bruke en advokat, som tar et mye høyere salær. Hun snakker flytende engelsk, tysk, fransk og spansk og var superflink! Kan absolutt anbefales hvis du lurer på å kjøpe leilighet i Alicante/Torrevieja området. Hun er fleksibel.
 • Kjøpskontrakten i Spania er på spansk, og det er viktig at noen på kjøpers side går gjennom og kontrollerer at alle nødvendige lisenser, sertifikater og tillatelser (vann, avløp, strøm etc) er håndtert på en riktig måte.
 • Ikke sats på at megler utfører slike tjenester. Noen av dem har knyttet til seg flinke folk som tilbyr dette, men meglere i Spania begrenser seg til rent salgsarbeid, og ikke slik som her i Norge at de også håndterer alle formaliteter. Det er her gestor administrivo kommer inn.
 • Lån i utenlandske banker er dyrt, du må renge med at det fort kan koste NOK 50-70 000, bare i gebyr. Vi valgte å ta lån i Norge fordi det var billigere. Da slipper du også usikkerheten rundt valutaendringer.
 • For å kjøpe en leilighet må du du få tildelt et «NIE-nummer». Dette gjør du på den spanske ambassaden. Ta med pass og kontanter (ca NOK 65 pr. pers). NIE står for «Número de Identidad de Extranjero” og er et skatteregistreringsnummer alle som skal kjøpe eiendom i Spania må ha. Dette må du gjøre før du kan signere på den endelige kjøpskontrakten. Også i forbindelse med en del kjøp av f.eks TV ol vil du kunne bli spurt om NIe-nummer for identifikasjon.
 • Alle ting er litt omstendelig i Spania, spesielt innen det offentlige. Nå selve kjøpstrasaksjonen blir gjennomført, vil dette foregå på et eget kontor «Notario», her bytter penger og nøkler hender, kontrakt signeres og kjøpet er gjennomført. Vær forberedt på at selve transaksjonen må foregå vha en kontantsjekk utskrevet av en bank. Det er derfor smart å opprette en bankkonto i en spansk bank, slik at man kan overføre pengene fra Norge, dersom man ikke tar opp lån i utlandet.
 • Vi valgte også å opprette et testamente. Arvelovene er ulike i Spania og Norge, og for å sikre at det ikke blir noe tull dersom en av oss skulle falle fra, valgte vi å sette opp et testamente som i prinsippet uttrykker det samme som Norsk lov tilsier. Ektefelles rett til å overta boet etter hverandre, eller overførsel til barn i tilfelle begge skulle falle bort. Hvis man ikke har et slikt testamente kan det bli en langvarig prosess for eventuelle barn eller andre etterkommere å få overta boligen i Spania.
 • Alle løpende utgifter, slik som vannavgifter, strøm osv håndteres via autogiro direkte fra din bankkonto i Spania. Sjekk ut at banken har en nettbank på engelsk, og at det ikke koster skjorta å gjennomføre betalinger. Det er ikke slik som i Norge der gebyrene er små. Her kan de være skyhøye. Lurt å sjekke litt rundt. Vi valgte Sabadell Cam, men det finnes flere bra banker, bla Santander.
 • Mange banker tilbyr også innbo og husforsikring. Her kan man sjekke litt rundt.

 

Dette innlegget ble publisert i El Campello, Familie, Ferie, Leilighet i Spania, Spania. Bokmerk permalenken.

7 svar til Vårt nye feriehjem i Spania

 1. Trine sier:

  Takker for et godt innlegg. Synes det er viktig at folk faktisk får vite om andres erfaringer med og hvilke utfordringer man står over når man anskaffer seg bolig i utlandet. Tror helt klart at mange går igjennom mye av det samme, men ofte får man bare servert glanshistoriene, og dermed tror man at alt går på skinner.

  Ha en riktig god jul

  Trine

 2. Gunvor A. Moracchioli sier:

  Ønsker å komme i kontakt med deg ang. bolig i El Campello.

 3. Bjørn Lindal sier:

  Veldig bra og opplysende side. Vi kjøpte hus i Torrevieja gjennomg kjent megler og hadde fordelen at vi kan Spansk flytende.

  Når det gjelder forsikring vil jeg anbefale at leserne vurderer denne siden:
  http://www.if.no/web/no/privat/forsikringer/fritidsboligiutlandet/pages/oversikt.aspx

  Det er forsikring etter norske betingelser og spåk.

  Hilsen
  BL

 4. sanaa sier:

  Kan man få NIE nr. fra spanske ambassaden i OSLO for eksempel?

 5. facesitting sier:

  I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative and engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is something too few men and women are speaking intelligently about. I’m very happy that I came across this during my hunt for something concerning this.

 6. You really make it seem so easy with your presenration bbut I find this topic to
  be really something which I think I would never understand.
  It seems too complicated annd extremely broad for me. I’m
  looking forward for yolur next post, I’ll try to get the hang
  of it!

 7. Hi, yeah this article is really good and I hqve learned lot of
  things from it aboutt blogging. thanks.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *