MacFamilyTree 7, – oppdatert

For et tid tilbake siden kom MacFamilyTree 7.0 ut. Den foreligger nå i versjon 7.2.3 og mange bugse er rettet og fikset. Jeg har i det følgende gjort en liten oppdatering av min første vurdering:

Programmet er foreløpig en herlig blanding av tysk og norsk. Ikke helt uproblematisk hvis du ikke er særlig stiv i tysk. Dette er nå korrigert. Alt er OK på norsk.

Jeg har ikke testet programmet i detalj, men her kommer noen umiddelbare inntrykk:

  1. Den nye versjonen har fått synkronisering mot iCloud som ny lagrings og synkroniseringsløsning. Sånn umiddelbart er jeg ikke helt sikker på om dette er en god løsning, synkroniseringen gikk treigt, selv over en høyhastighetslinje på 50 Mb/sek. Så her må det nok tunes litt. Men bortsett fra det, er det supert å ha en oppdatert database på iPaden eller iPhone, slik at du kan sitte og gjøre mindre endringer der, uten å måtte synke manuelt. Selv har jeg en tendens til å glemme slikt, og da forsvinner det man har gjort…
    Merker ikke så mye til synkroniseringen i praksis. Det fungerer sømløst og transparent. Bra!
  2. Den har nå også mulighet for å legge databasen på Dropbox. Ikke testet. Fortsatt ikke testet fordi iCLoudløsningen fungerer såpass bra.
  3. Nytt, eller kanskje heller oppdatert brukergrensesnitt: Ikke helt nytt, men en del forbedringer. Det er tilkommet grafisk visning av vedkommendes plassering i slektstreet øverst på skjermen som gjør navigering litt enklere, og på pesonbildet er det kommet enklere innlegging av nye barn og partnere. Grensesnittet er blitt mer brukervennlig vil jeg si. Det er raskere å gjøre ting. Fortsatt enig i det.
  4. Steder: Den greier fortsatt ikke å finne Ål eller Gol i Hallingsdal på kartet. Kartfunksjonen er like dårlig som før (forstår ikke helt hva som er hensikten med den, slik det nå er laget i programmet…). Det kommer ikke ut noen kart på noen av utskriftene. Fant Ål til slutt, men måtte lete det frem manuelt. Betryggende at den ligger i basen da ihvertfall. Innlegging av kartkoordinater er enklere nå, kanskje jeg har forstått bedre hvordan det funker, kanskje de har forbedret det – hvem vet.
    Kartfunksjonen er fortsatt slik den var, men det er først i «Statistikk Kart» under «Visninger» at det «ordentlige» kartet kommer frem. Har ikke lagt inn nok steder med koordinater til å få noe særlig ut av det ennå.
  5. Rapporter: her er MFT i en klasse for seg. Veldig flotte diagrammer, pene farger, fine effekter, lekkert fremstilt. Men ikke noe nytt som jeg kan se i farta. Den endringen de har gjort, og som jeg ikke likte var at de har tatt bort navnesøkefeltene i diagramutskriftene. Tidligere kunne du søke etter person (eller personer i «relasjonsdiagrammet). Disse er nå borte, og den søker mens du skriver navnet på tastaturet. Men du ser ikke hva du skriver. Jeg sleit litt med å finne en slektning av meg da jeg skrev inn fornavnet. Den greide ikke å finne personen før jeg innså at jeg måtte skrive mellomnavnet også. Denne feilen ser nå ut til å ha blitt rettet. Nå kan du søke deg frem til de personene du ønsker å se relasjonen til. Ser ut til å fungere perfekt.
  6. De har ikke implementert «dra-og-slipp». Det er synd, det hadde gjort en del av registreringsarbeidet enklere. Dra og slipp er fortsatt ikke der. Du kan f.eks ikke få opp stedsliste i et sidepanel og så dra stedet bort til riktig hendelse. 
  7. Eksport til websider på harddisk: tok veldig lang tid. Jeg har en veldig rask iMac med masse plass og en rask disk, og hele prosessen tok ca 3-4 minutter. I Activity Monitor kunne jeg se at det var en ganske CPU-intensiv oppgave, så med en treigere maskin kan denne fornøyelsen gjerne ta veldig lang tid. Ved eksport til web var det ingen parametre for å beskytte sensitiv informasjon, f.eks levende personer. Dersom du legger ut websiden på MacFamilyTrees sine sider kan du til en viss grad beskytte deg med et passord. Men denne funksjonen synes jeg er for dårlig.
  8. Du kan nå legge til flere «assosierte» personer, slik som gudforeldre/faddere/vitner
  9. Den gamle funksjonen for å finne duplikater var veldig dårlig. Nå har de fikset den opp litt, den er blitt raskere, og noe mer brukevennlig. For eksempel kan du nå se grafisk bilde av hvor en person befinner seg i forhold til familen før du bestemmer deg for om dette er den personen du vil slå sammen med en annen. Men de mangler fortsatt mulighet for selv å bestemme hvordan og hvilke felter den skal sammenlikne. Den er like «skummel» som den var før, men litt raskere er den i hvertfall blitt…
  10. Den har nå direkte kobling mot FamilySearch.org, har ikke testet den noe særlig ennå, men ser grei ut. De har nå lagt til en «match»-funksjon-med-FamilySearch. Her jeg sitter har jeg så treigt internett at jeg ikke får testet den noe særlig. Kommer tilbake på den.
  11. Generelt kan jeg vel si at den nye versjonen er en del raskere enn den gamle, og billedbehandlingen skal være tunet og forbedret, men det greier jeg ikke å se.
  12. Det er kommet en «søk og Erstatt» funksjon. Den kan være nyttig hvis du vil endre feks måten et navn skrives på i hele databasen.
  13. Du har fått en ny «finn uleselige datoer»-funksjon, det er også nyttig for å rydde opp i rare datoefelter. Jeg har merket av noen ganger når man inporterer gedcom, så blir noen av datoene ubrukelige. Ved å få opp en slik oversikt er det lettere å finne tilbake til dem for å korrigere. Import av datoer fra gedcom fungerer nå perfekt for meg. Ingen feil på noen av datoene.
  14. Det er kommet en ny «sannsynlighetsrapport». Den søker gjennom hele basen og finne ulogiske data. Da jeg testet den fant jeg ca 6 punkter som viste seg å være feil i min data base: det var dåp før fødsel, mor som var 2,5 år da hun fikk sitt første barn osv. Dette var en veldig nyttig funksjon! Fikk jammen rydda litt også!
  15. Det virtuelle treet er fiffet opp litt, og ser litt bedre ut enn før. Personlig har jeg aldri hatt sansen for det, og har aldri brukt det til noe. Artig, men ikke nyttig.

Personlig har jeg veldig sansen for «Forskningsassistenet». Den kommer opp med en liste over data som mangler i basen, slik som dato for giftemål, for- eller etternavn som mangler, hvor folk ble gift osv. Den presenterer det feltet der det burde vært informasjon, slik at du kan fokusere på det som mangler, og ikke bli forstyrret av alt mulig annet på gjeldende person. Det er bare å gå gjennom listen, så får du lagt inn detaljer som gjør informasjonen din om en person eller familie mer komplett.

Oppgaver: En annen funksjon jeg liker godt er at du på hver person eller familie, kan legge inn konkrete oppgaver du må utføre, men som du ikke vil prioritere akkurat nå. En slags huskeliste. Du kan legge inn dato for oppgaven og et notat til deg selv. Oppgavene tildeles prioritet (Lav, normal og høy), de kan kategoriseres (undersøkes, kontrolleres, mangler hendelser, utfører opprydding) Det ser ikke ut til at du kan lage egendefinerte oppgaver.

Etiketter: Man kan legge til «etiketter», som man kan merke personer og kilder med. Det finner 3 stadnard etiketter: Viktig, Uferdig, Verdt å merke seg. Man kan også lage egne etiketter. Jeg oppfatter dette som å være det samme som «Flagg» i Reunion, men disse blir ikke med inn ved gedcom-import.

Rosinen i pølsa er dog allikevel rapportene og visningene. De har jeg ikke tenkt å gå gjennom, det er for mange til det.

 

Screenshot_02.06.13_18_35

Dette innlegget ble publisert i Mac, Slektsprogrammer, Test av apper. Bokmerk permalenken.

2 svar til MacFamilyTree 7, – oppdatert

  1. Steinar Skog sier:

    Jeg er en novise som ha jobbet med MFT i noen år, lite kyndig på såvel slektsforskning som DATA. Tiltider en glad amatør og i neste omgang frustrert amøbe. har som du vet nettopp fornyet meg med 7.3 og kommer med spørsmål når jeg skjønner så mye at jeg kan formulere et. ( For tiden er det så mye folk rundt meg, jeg må drøye den litt.)

  2. FERNANDO sier:

    You seem to know about it, could you tell me how to introduce email address of each person? And how to configure the program so that it communicates events to everybody?
    I coudln’t find an «email» field anywhere.
    Thanks

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *