De første erfaringene med iPad

Siden dette blogginnlegget skal handle om iPad, er det både rett og rimelig at jeg også skriver dette innlegget på iPaden min.
Mange tror at en iPad bare er en forvokst iPhone, og de kan ikke ta mer feil! Etter å ha vært til dels skeptisk til iPad siden den kom på markedet (se tidligere blogtekst) så er mesteparten av denne skepsisen nå snudd om til ren skjær glede og følelsen av å ha fått et helt nytt verktøy. Om dette er noe man faktisk trenger, må den enkelte finne ut av selv. Men på samme måte som at svært få så for seg at alle hadde behov for en PC for 15 år siden eller egen telefon i lomma, så åpner en iPad for helt nye muligheter.

En artig liten episode vi hadde her hjemme før jul, var da mine svigerforeldre var på besøk. Min svigerfar er 75 år og etter en bilulykke for noen år siden, sliter han litt med å huske nye ting. For en tid tilbake fikk han overta en lap-top fra et av barnebarna, som han strevde med å få på nett (mobilt nettverk), men aldri fikk helt til. Leif, mannen min, var en tur oppover og fikset alt på plass, printer, mobilt nettverk, Skype, LogMein etc, slik at det skulle være så enkelt som mulig for ham. Men det ble allikevel for mye å holde styr på, feilsituasjoner oppstod, han har ingen datakunnskaper, og etter hvert datt interessen for PC og internett. Synd, for han var virkelig veldig nysgjerrig.
Da de kom på besøk før jul fortalte han om problemene sine, at han ikke greide på egen hånd å finne ut av meldinger eller feil, og at han syntes hele dataen var oppskrytt. Da viste jeg ham iPaden min, og gikk gjennom det meste jeg har på den. Han satt lenge og lekte med den og til slutt brøt han ut: ”Dette var enkelt! Dette kunne jeg også fått til, en slik vil jeg ha”! For ham ble dette en helt ny verden, rett på sak, intuitivt og med totalt fravær av tekniske ferdigheter, kunne han browse, bla i bilder, skrive enkle ting, sende mail etc. Og for hans behov tror jeg også en iPad er en mye bedre løsning enn en LapTop, som rett og slett blir for komplisert.
Det jeg opplever mest når mange (som ikke selv har en) snakker om iPad, er at man sammenlikner den med noe man kjenner fra før, og når den ikke passer helt inn i det bildet – så er det for dårlig. De fleste som har uttalt seg negativt om iPad (inklusive meg selv) sammenlikner den med en PC eller Mac, og når den ikke leverer det samme, kommer den dårlig ut i sammenlikningen.
Men, en iPad er ingen PC eller Mac, og den har aldri vært ment å være det, den representerer noe helt nytt der det tekniske kommer helt i bakgrunnen i forhold til brukerens opplevelse.
En iPad eksisterer i et økosystem, og det er helheten i økosystemet som gjør den til det den er. Slik var det for meg da jeg gikk fra å teste den med andres kjedelige apps til å gjør den til min med masse spennende og nyttige apps som passet for meg.

Men hva er en iPad egentlig? Er det bare en forvokst iPhone eller er det en datamaskin? Tja, det spørs hva man mener med ”datamaskin”. Egentlig er vel alt som inneholder en prosessor av et eller annet slag og som behandler ”data” eller informasjon, en datamaskin. Slik sett er vel TV-en også etter hvert på vei til å bli en datamaskin.
Men hvis vi med datamaskin har klare preferanser på at det skal være minst en disk, en skjerm, et tastatur, diverse standard-porter og et operativsystem som gjør det mulig å installere alt du ønsker og gi deg full kontroll over filsystemet osv, ja – da kan du bli skuffet over en iPad.
Etterhvert ser vi at vi beveger vi oss bort fra den gamle forestillingen om hva en datamaskin er. Når vi etterhvert nærmere oss en verden der ”datamaskinen” går mot å bli en billig CPU, en skjem og en trådløs nettverksforbindelse, er det ikke mye igjen av det vi for 20 år siden kalte “en datamaskin”.
Dette minner meg på mange måter om det som skjedde med Twitter for ett par år eller så siden. Mange ”forståsegpåere” spurte hva twitter egentlig var? Er det en ny form for mail, en dårlig blogg, en slags avansert ”sms” eller? Og så sammenliknet man den med disse og fant ut at det var helt sjanseløs, en flopp, med bare 140 bokstaver kunne den ikke brukes til noe! Nå er Twitter blitt et begrep, ”å twitre” er et nytt verb for kort kommunikasjon og det har fått ca 190 mill brukere.
Når det gjelder iPad, så skal vi bare se på at dette produktet kommer til å innlede en ny revolusjon og måten vi kommuniserer og lærer på. Min påstand er at om et par år vil den innta arbeidsplasser og skoler og forandre hverdagen til eksisterende PC/Mac-brukere og nye brukergrupper som i dag har liten eller ingen nytte, eller som ikke greier å utnytte en PC eller Mac godt nok: barn, eldre eller funksjonshemmede.

Om iPaden kommer til å erstatte den gamle ”datamaskinen”? Nei, det tror jeg ikke. Til tyngre oppgaver, avansert redigering, billedbehandling, filmproduksjon, hånderting av store tekster osv, kommer den ”tradisjonelle” datamaskinen til å ha sin plass. Men for mange forbrukere som ikke utnytter den type funksjonalitet på sin bærbare eller stasjonære, vil iPad eller tilsvarende produkter kunne gi dem en hverdag der fokusen er på å utføre de oppgavene man er ute, nå enkelt ut til sine data, behandle dem og se resultatet raskt, uten å måtte installere, opprette mapper, leite seg frem, svare på masse meldinger fra operativsystemet, oppdateringer, drivere og annet hassel.

I morgen skal jeg si litt om hva jeg bruker iPaden min til.

Dette innlegget ble publisert i iPad. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *