Tips 4: Noen nyttige shortcuts i Mac OS!

Vi som opprinnelig kommer fra Windowsverden, har tatt med oss mange gamle vaner i måten vi bruker Mac-en på. Etterhvert skjønner man at det finnes enklere måter å gjøre ting på enn de gamle og tungvindte fremgangsmåtene. Her er noen smakebiter:

Sende linker i mail:
Du står i en browser og finner en nyttig webside du ønsker å dele med noen, f.eks sende på mail. Og hva gjør du? Jeg skal vedde på at du gjør omtrent som meg: Du kopierer linken, åpner Mail eller Outlook, oppretter en ny mail og limer inn linken i mailen? Right?
Vel, prøv heller denne:
Metode 1: Du står med siden oppe i web browseren, trykker Shitft+Cmd+I og du kommer direkte inn i en ny mail og linken er limt inn i tekstområdet. Vola!

Metode 2: Dra linken (ta tak i symbolet foran http://) og dra linken rett ned i Mail-ikonet på docken nederst på skjermen. da åpner Mail seg, oppretter en ny mail og limer inn linken i tekstområet.

Denne siste måten kan du også bruke til å dra inn bilder eller tekst inn i andre applikasjoner også. Hvis du står i Finder kan du dra et bilde rett ned i f.eks iPhoto og det blir importert rett inn.

Sette maskinen i dvale eller slå av skjermen
Hvis du skal forlate maskinen en stund, og ikke vil at skjermen skal stå på, kan du gjøre følgende:
Metode 1: Trykk på tastene Alt+Cmd+Eject-knappen. Maskinen går i dvale
Metode 2: Trykk på tastene Shift+crtl+Eject-knappen. Skjermen slår seg av, men maskinen er våken.
Denne metoden er fin hvis du ikke har programmer som kjører jobber som ikke må avbrytes.
Det er en absolutt fordel om du på forhånd har vært inne i Systemvalg og satt opp maskinen til å kreve passord for å låse opp:
-Gå til Valg “Sikkerhet”
-Klikk på “Generelt”
-Huk av for “Krev passord umiddelbart…”
Dette gir en god sikring mot an noen går inn på maskinen din i ditt fravær.

Dette innlegget ble publisert i Mac, Tips og Triks. Bokmerk permalenken.

2 svar til Tips 4: Noen nyttige shortcuts i Mac OS!

  1. Monica sier:

    Hei
    Jeg var på din tmblr og den var tydeligvis ikke aktiv lenger 🙂
    Har akkurat kjøpt meg en Mac, og kjenner at jeg angrer litt på valget. Er vant til PC og jeg finner Mac noe ulogisk og jeg har vanskeligheter med å f.eks koble den opp mot printeren på jobb – hjemme gikk fint.

    Jeg har et spørsmål til deg:
    Når jeg skriver et dokument i word og trykker dele og legge dokumentet direkte inn i outlookmailen, så får jeg bare en feilmelding om konfigurering av mail. Den skal være i orden…. Fiks tips om en slags rebooting ved å holde noen knapper nede ved oppstart av mac som løste problemet mitt, men plutselig var det tilbake igjen. Husker ikke kommandoen. Kan du hjelpe meg? Er såpass lei av småtteri at jeg vurderer å levere den tilbake… 🙁 Hører jo at Once you go Mac, you never go back… Vil jo helst få det til!
    Monica

    • Heidi Sitara sier:

      Hei!
      Takk for at du leser bloggenmin! Dessverre har jeg ikke hatt så mye tid til å holde den oppdatert, og det har jo skjedd mye de siste par årene.

      Det er synd å høre at du har slike utfordringer med MAcen din, og jeg skal prøve å hjelpe deg hvis jeg kan. Når det gjelder Outlook for Mac, så lurer jeg på hvilken versjon du har, om du har oppgradert til den aller siste, eller om du er på 2011-versjonen.
      Du kan kontakte meg på FaceBook, så ser vi hva vi får til 🙂
      FaceBook navn: Heidi Sitara Fjeldvig

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *