Hvordan jeg fant min tilknytning til Røros på min fars side via DNA-tester.

Da jeg tok min Family Findertest på FamilytreeDNA, dukket det opp en del personer med antatt «nært» slektskap. En av disse var en kar fra Røros, Odd Prytz. Jeg visste at jeg hadde noen Prytz i slektsbasen min, derfor valgte jeg å gå videre med dette og kontaktet Odd for å se om vi kunne finne våre felles aner.

Siden jeg ikke hadde fått match med Odd på mtDNA, kunne jeg i utgangspunktet utelukke våre direkte maternal (mor-datter) linjer, og selv om det begrenset letingen bitte litt, så var fortsatt mulighetene uendelig mange:

Bildet viser antatt slektskap mellom meg og Odd Prytz

Bildet viser antatt slektskap mellom meg og Odd Prytz

Family Finder foreslår antatt slektskap til å være mellom 3- og 5-menning. Anslaget er gitt beregnet ut fra sannsynligheter og algoritmer. På ISOGGs sider kan vi se en oversikt som viser at 62,33 CM ligger mellom 2nd og 3rd cousins og anslår at vi deler mellom 0,781 og 1,563% felles DNA, hvis je ghar fortsått dette riktig.

Screenshot_07.02.14_11_46-4

Når vi ser på kromosomoversikten, ser det slik ut:
Vi ser at Odd og jeg deler DNA i 3 kromosomer: nr 2, 11 og 17.
3-eller 6-menning er ikke så langt bak at det burde være umulig å finne forbindelsen mellom oss, tenkte jeg, og kontaktet Odd.

Odd hadde lastet opp en gedcom-fil som jeg studerte inngående uten å finne noen navn eller gårdsnavn som utløste ringing i noen bjeller. Og etter én del kommunikasjon, oversendelse av gedcomfiler og flere teorier stoppet det opp. Vi fant rett og slett ikke noen felles personer som kunne bekrefte at vi er i slekt. Vi prøvde til og med DISTreff, DIS Norges utmerkede tjeneste for å finne felles personer i våre to gedcom-filer.

Jeg visste at jeg hadde noen aner tilbake til Dovre, Lesja og Røros på min mors side, så jeg gikk ut fra at det var der forbindelsen kunne være. Jeg hadde jo også både Prytz og Skancke et sted i slekta, og en stund var vi sikre på at det måtte være noe felles på Skancke-siden, men etter mye frem og tilbake var det full stopp! «Mine» Prytz var også en annen Prytz-famile enn den Odd tilhørte…

I mellomtiden hadde jeg vurdert å få tak i min fars y-DNA for å finne eventuelle felles slektninger på mannesiden via y-STR og for å finne hans Family Finder-matcher.  Min far har vært død i mange år, han hadde ingen søsken og jeg har ingen brødre, så jeg bestemte meg for å finne en mannlig slektning som lå direkte på den samme y-linjen som min far. Jeg tenkte jeg måtte finne en som var såpass ung at det ikke ble for vanskelig å forklare hva dette gikk ut på, og som var villig til å la seg teste. Valget falt på en mannlig slektning i Kristiansand, jeg gikk to ledd opp fra min far, til min oldefar, og ned igjen via en av min farfars brødre, Alfred Fjeldvig og videre nedover langs mannelinjene til hans oldebarn Kjeld Kristian Fjeldvig. Da jeg kontaktet han og forklarte hva jeg ønsket, var han veldig positiv til å være med og testen ble bestilt etter litt vurdering av hvilken test som var smartest.

Jeg valgte å ta en kombinasjonstest, Family Finder (FF)  og en Y-67 STR. Da fikk jeg både en relativ grundig test på Y-STR og samtidig via FF kunne jeg få en dobbeltsjekk på om han og meg faktisk var i slekt, slik at jeg minimerte sjansen for at det kunne være noe mumbo-jumbo et aller annet sted på veien. Dersom han og jeg IKKE  fikk match på FF, ville jeg ikke kunne stole på at Y-testen var riktig heller. Og det var jo det viktigste for meg.

Da resultatet hans kom, fikk jeg tett match mellom Kjeld, meg selv og min sønn. Min sønn og Kjeld er de to jeg har aller tettest match med, dermed har jeg fått bekreftet at vi alle tre er i nær slekt, og kan dermed også gå ut fra med relativ høy annsynlighet at Y-STR-resultatet hans er temmelig identisk lik min fars. Neste skritt blir eventuelt å ta en Y-test til, av en annen nær mannlig slektning, for å sjekke ut om det kan ha skjedd noen mutasjoner i de nærmeste leddene mellom Kjeld og min far. Men det får vente til en annen gang.

Men det var én ting til som slo ut. Da jeg sjekket Kjelds «in common with» på FF, dvs hvilke personer Kjeld og jeg hadde felles slektskap til, kom Odd Prytz opp øverst på listen. Dette var interessant!! Det betyr at Odd og jeg er i slekt på min fars side og ikke på min mors (det kan hende det er på begge sider allikevel, men foreløpig slo jeg min mor side fra meg og konstentrerte meg om fars side). Dermed kunne jeg koble ut halve slektstreet mitt i den videre letingen. Her hadde jeg ihvertfall noe konkret å jobbe videre med.

Hverken Odd, Kjeld eller meg har noen match på X-kromosomet. Jeg lastet ned en trial av verktøyet Charting Companion, det skulle kunne skrive ut en x-kromosomvifte og merke av hvilke forfedre jeg arver x-kromosom fra. Dette kunne jeg ha gjort manuelt, men det var greit å ha et verktøy som gjorde jobben. Og det skulle vise seg å være svært nyttig!! Når jeg nå visste at det ikke var på min mors side men at det var på min fars side (halve treet forsvant),  og at vi IKKE hadde noe match på x-kromosomet (alle x-kromosom-personene forsvant), kunne jeg eliminere bort ca 60% av treet mitt! Når jeg så gjorde det samme med Odds anevifte (han hadde sendt meg alle gedcomdataene sine), ble det et overkommelig antall personer som måtte utredes. Bildet under viser på høyre side morssiden, som ikke er relevant, og på venstre side har jeg plukket ut de som ikke er bærere av mitt x-kromosom (lilla linjer), og som dermed er potensielle felles aner for Odd og meg:Fjeldvig vifte redigert 2

Det endte med at jeg sirklet meg rundt to individer (merket med grønt):

Karen Johansdatter, 1804-1875
Karen Bendiksdatter, 1799-1881
Disse to ligger ca 5-6 generasjoner unna Odd og meg, slik FF foreslo. Og disse to er de jeg vet minst om, de øvrige anene hadde jeg rimelig god oversikt over, og der hadde vi ikke funnet ut noe ved tidlgiere gjennomganger.

Jeg bestemte meg for å se på Karen Bendiksdatter først. Men det var lettere sagt enn gjort. Jeg har prøvd på henne tidligere, uten hell. Hun var gift i Klæbu, men fantes ikke i noen kirkebøker der. Redningen ble DIS-Norges slektsforum, der jeg la inn en forespørsel.

Det viste seg å være full klaff! Jeg ble litt paff etterhvert som det kom frem at faren hennes kom fra Røros. Karen var vokst opp som pleiebarn i Klæbu, hun kom dit fra Strinden da hun skulle gifte seg. Hun var sannsynligvis født på Rathaugen i Melhus, og ble senere flyttet til Klæbu som pleiebarn. Foreldrene er ikke å oppdrive i folketellingene, Kari eller Karin, navnet er ikke helt klart, dukker opp i 1801-tellingen som pleiebarn i Klæbu.

Men så: FF foreslo et slektskap på 3-6 ledd. I dette tilfellet endte vi opp på våre felles slektning Harald Oslen Gullikstad, f. ca 1660, dvs Odd og jeg er 9-menninger!

Men teorien min om at det lå utenfor x-kromosombærerne våre stemte i allefall, felles ane Harald Olsen Gullikstad lå på de hvite feltene hos oss begge og på min fars side.

Det som blir spennende nå er å forske videre for å se om det i tillegg kan være flere forbindelser mellom oss , siden denne forbindelsen er så langt ute som 9 ledd!

Presisering (11.2.2014): Jeg kan ikke utelukke at det finnes forbindelser mellom  Odd og mine forfedre som ikke har noe med x-kromosomet å gjøre. Konklusjonen over om å utelukke disse personene er ikke helt korrekt. Det kan være match på øvrige kromosomer.
Fremgangsmåten over ble valgt for å teste ut én tilnærming, og den slo til, men det kunne selvfølgelig ha vært en blindvei. Og da måtte jeg nok fortsatt å lete, og inkludert alle på farrsiden min, uavhengig av x-kromoommatch. Men morrsiden velger jeg å eliminere også i fortsettelsen, det utelukket 50% av forfedrene mine, og det var nok den viktigste oppdagelsen her..

Og den andre Karen, Karen Jonsdatter har jeg ikke begynt på ennå!

Les mer om DNA-testing her

 

Dette innlegget ble publisert i DNA-genologi, Fjeldvig, Slekt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *