Pilgrimsleden fra Sarria til Santiago de Compostella

Etter at vi har gledd oss, grudd oss og forberedt oss i et helt år, ble det endelig jentetur til Spania for å gå den siste etappen på 114 km på pilgrimsleden fra Sarria til Santiago de Compostella. Vi fikk «Jomfrureiser» til å legge opp hele turen for oss, og vi hadde med oss en norsk (spansktalende) guide fra vi ankom Santiago til vi reiste fra Madrid. Det var gull verd, masse praktiske ting som skal løses underveis.

Katedralen i Santiago holder messe flere ganger om dagen, hver dag hele uka. Klokka 12:00 er det egen messe for pilegrimene, der man leser opp alle som har kommet i mål dagen før. Om man ikke er spesielt religiøs, så er det allikevel verdt å få med seg. Kirken er fantastisk og det er mye nydelig sang. På slutten av messen tenner de opp et gigantisk røkelseskar (botefumeiro), som ble heist ned fra taket, fylt opp med røkelse, tent opp, og videre heist opp av 8 menn som dro det frem og tilbake slik at det svingte på tvers av kirkeskipet og ut mot sidene. Fantastisk!

Når du skal starte pilgrimsturen er det naturlig å fly til Santiago og så ta buss til dit du skal begynne turen. Med mindre du skal starte lengre unna selvfølgelig. Men pass på at du skaffer deg et pilgrimspass fra der du starter, slik at du kan stemple passet underveis. Det må du gjøre ofte, for å bevise at du faktisk har gått hele leden frem til Santiago. Når du ankommer Santiago, går du til «passkontoret» og leverer inn passet, slik at du får tildelt ditt «diplom», beviset på at du har gått distansen.


Under har jeg lagt inn noen gode råd til de som vurderer å gå en slik tur, det er en oppsummering av våre erfaringer:

 

 1. Noen syntes det var veldig bra å ha staver til å støtte seg på. Spesielt hvis du har problemer med beina eller knærne i nedoverbakker.
 2. Pass på at du ikke legger opp til lengre etapper enn at du også får nyte turen og sett seg litt rundt.
 3. Kle deg etter årstiden, vi gikk i oktober og det var til tider kaldt, spesielt om morgenen. Derfor er det absolutt en fordel å ha noe tynt ull inderst.
 4. Ta med nylonstrømper/sokker for å unngå gnagsår!! Ha disse innerst, og andre sokker utenpå. Selv hadde jeg ikke antydning til gnagsår, mens flere av mine turvenninner var uheldige og fikk store smertefulle gnagsår. Beina er det viktigste når du går, derfor må du passe godt på dem
 5. Ta med ekstra sko til å bytte underveis, og ta med rene sokker til hver dag, pluss noen ekstra. Selv hadde jeg tynne sportsokker, som fungerte bra.
 6. Veldig smart med regnponcho, den dekker både deg og ryggsekken din. Det fungerer bedre enn regntøy
 7. Det kan være nyttig å ta med sitteunderlag, hvis man skal stoppe på et av de utallige spisestedene som ligger langs løypa, kan det være både våte og kalde stoler.
 8. Reiser du på hederen og det blir en del regn, kan det også være en fordel å ta med noe varmt å ha på hendene. Når du går med armene hengende ned, og det regner, blir man utrolig kald på henda.
 9. Hvis du er innstilt på å bære sekk selv, er det ikke nødvendig å booke plass på hotell. Det ligger herberger langs hele ruten, og på disse er det først til mølla. Da går du så langt du selv bestemmer, og legger deg inn på herberge når du har gått langt nok. Men vær obs på at det til tider kan blir fullt, så da må man være tidlig ute.
 10. Det vi gjorde var å reise på et ferdig opplegg. Det finnes egne firma som transporterer bagasjen fra hotell til hotell, men da må man bestemme etappene på forhånd og booke rom på hotellene. Det lønner seg å kontakte et reiseselskap for å få et forslag til opplegg.
 11. Ikke legg opp til for ambisiøse etapper. Vi gikk ca +/- 2 mil hver dag, og i to dager gikk vi 28-30 km. Det siste er langt, og du må holde bra tempo for å komme frem til hotellet i god tid. Jeg anbefaler også å legge inn en hviledag etter de tre første dagene, slik at man kan hente seg inn igjen, spesielt etter en lengre etappe.
 12. Vi møtte opp til pilgrimsmesse ca 30 min før og da var det stappa fullt og vanskelig å få sitteplass. Så vil du ha det med deg, så vær ute i god tid.
 13. Til slutt: ta med nok smertestillende, f.eks Ibux (hvis du tåler det, snakk med legen din på hvor mye du kan ta eller om du burde bruke noe annet). Dersom man får såre bein eller knær kan det fort ødelegge resten av turen. Selv hadde jeg nok ikke greid hele distansen uten. Ta også med: sportstape, Compeed (knagsårplaster), Compeedstift, plaster og vanlig førstehjelpsutstyr. En av våre deltakere var så uheldig å tråkke over på asfaltkanten, og snublet og falt oppå en spiss murstein. Da fikk vi hjelp av noen frenskmenn med velfylt førstehjelpsskrin.
Dette innlegget ble publisert i Reise, Spania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *