Mitt valg av slektsprogram på Mac – Reunion

I de senere årene har Mac blitt mer og mer populært blant slektsforskere, slik som for befolkningen forøvrig. Mange går over fra Windows til Mac, og etter å ha brukt favoritt-slektsprogrammet på Windows i alle år, reises så spørsmålet seg: “Eh…. hva gjør jeg med slektsprogrammet?”.
Noen velger å holde liv i den gamle Windowsmaskinen, kun for slektsprogrammets skyld, kanskje fordi de ikke vet hva som finnes på markedet for Mac, eller de er redd for å miste alt arbeid de har gjort opp gjennom alle år ved å flytte databasen over til Mac, mens andre vet ikke hva de skal velge eller synes det er vanskelig å lære noe nytt.
De vanligste og gjentagne spørsmålene vi får på slektsgruppene på Facebook er “Hvilket slektsprogram bruker dere på Mac?” eller «Hvilket slektsprogram er best for Mac?». Og alle vet jo hvordan det går? Det utløser lange tråder med diskusjoner om hva som er best , og “alle” har sine egne meninger om saken.

I dette innlegget skal jeg fortelle om mitt valg. Det er mine personlige meninger, helt subjektivt og uvitenskapelig, om hvorfor jeg har valgt som jeg har gjort. Så får andre mene det de vil.
Jeg gikk over til Mac i 2005. Etter å ha studert IT på Universitetet i Bergen, begynte jeg med PC i 1984, MS-DOs, og gikk over til Windows da det kom. I 1986 begynte jeg å jobbe på IT-avdelingen med PC-support og jobbet med IT til en gang ut i 1997. Da ble det mer prosjektledelse og ikke så mye PC-mekking lengre. Men jeg har alltid syntes det var morsomt å teste ut nye ting, grave meg ned i OS-et, lære nytt og løse problemer. Og alle som har kjørt Windows siden 80-tallet vet at det har og er nok av dem.
I 2005 kjøpte jeg min første Mac, mens jeg fortsatt brukte Windows på jobb, noe jeg fortsatt gjør. Nå har jeg ikke tenkt å skrive noen avhandling her om hvorfor jeg har valgt å holde meg til Mac, det får være til en annen gang, men poenget mitt er at da jeg gikk over brukte jeg Winfamily (Windows) til slektsforskning. Så jeg måtte finne en erstatning på Mac, og som tilbød de funksjonene jeg hadde behov for.
Dengang, i 2005, var det ikke mange slektsprogrammer på Mac. Det var en eldgammel utgave av Reunion, versjon 8, ellers fant jeg ikke noe som jeg kunne bruke. Jeg var derfor en av de som behold min Windows PC kun for slektsprogrammets skyld, i et par år.
I 2007 kom Reunion 9, og det var da jeg prøvde å gå over. Det viste seg imidlertid at Winfamily, som også var et døende slektsprogram, hadde en elendig GEDCOM-eksport. Etter masse om og men, fikk jeg overført til Legacy, som jeg brukte en stund, til jeg vågde å ta skrittet og kutte tråden og gå helt over til Reunion. Siden har jeg brukt Reunion.
Etterhvert har det kommet en hel mengde slektsprogrammer for Mac, og jeg har ikke tenkt å mene noe om dem alle, selv om jeg har kjøpt og testet ut de aller fleste. Noen har grensesnitt jeg ikke liker, slik som Gramps og RootsMagic, mens andre mangler vesentlig funksjonalitet. Noen har svært gode rapporter og grafikk, men mangler god kildehåndtering, mens andre har begrenset funksjonalitet i forhold til søk, stedshåndtering, mangler mulighet for bruk av flagg eller merking av poster, eller elendige rapporter og grafikk.

Jeg kjøper og tester fortsatt ut de mest aktuelle slektsprogrammene for Mac, slik som MacFamilyTree (fantastiske utskrifter, grafikk og rapporter), men for dårlig kildehåndtering for meg, Heredis med sine lekre slektstrær med bakgrunnsbilde, men med meget begrenset funksjonalitet, iFamily, som krasjer hver gang jeg prøver å laste inn en gedcom, og dermed ikke får testet ordentlig ut, og FamilyTreeMaker, som synker med Ancestry.com, men som har dårlige rapporter og Family Builder fra My Heritage, som jeg heller ikke får kjørt lengre (krasjer, jeg liker forresten heller ikke å synke treet mitt mot MH). Denne siste er heller ikke en “native” (ekte) Mac-applikasjon, dvs at den er skrevet for windows, og så har de pakket den inn i en “Mac-pakke” (cross over), som gjør det mulig å kjøre på Mac. Problemet er at det ikke er helt problemfritt å kjøre det, dersom man gidder å bruke tid for å finne en fix, så er det sikkert mulig, men dét gidder ikke jeg.
For hver gang jeg kjøper eller oppgraderer en av de øvrige slektsprogrammene og tester dem ut, ender jeg alltid opp med å konkludere med at Reunion har den mest komplette funksjonalitet av dem alle, og at jeg skal fortsette å bruke den videre.

Reunion gir mange valg for tilpasning av farger og tekst.

Funksjoner som jeg er spesielt begeistret for er bla:

 • Grensesnittet, med besteforeldre hvert på hver side over foreldre, så foreldrene og barna listet opp nedenunder. Oversiktlig og ryddig med behagelige farger og layout.
 • Mulighetene til å skreddersy grensesnittet og layouten med farger o.l.
 • Diagrammene (charts), Viftediagrammet og anetavlene er fine å se på, og de kan lett tilpasses og oppdateres med ny informasjon.
 • Finn-funksjonen, der man kan søke på alle felt på alle personer eller på et navn
 • Listefunksjonen, det at man kan lage listeoversikter som man kan redigere i direkte, eller sende direkte på mail. Her finnes det kjempemange muligheter
 • Endre-funksjon: lage og merke personer med ulike flagg, som senere kan listes ut, Merking av personer
 • Mulighet for dynamiske fargede tagger , mulighet til å merke maternal og paternal linjer, begge veier! (både bakover til tidligste ane og derfra og nedover til alle som er dirkete kvinnelige eller mannlige etterkommere for en ane). Dette tror jeg ikke noen av de andre slektsprogrammene for Mac har. Det er helt uvurderlig når man har testet DNA for Y, eller mtDNA. At de er dynamiske betyr at de automatisk oppdateres når det legges til nye personer som er berørt av betingelsene som er satt opp for et flagg.
 • “Øyer”-funksjonen, som gjør det mulig å se om du har grupper av personer som ligger på utsiden, som utgjør sin egen gruppe og mangler kobling til resten av slekten. Dette er en fin funksjon til å bygge opp en egen liten grein der man ikke helt har funnet koblingen til resten av slekten. Eller om det finnes noen “løse” personer som ikke hører hjemme.
 • Mulighet for å sette flagg på personer. Man kan lage egne flagg, f. eks har jeg laget flagg for mtDNA haplogruppe, som jeg så har tildelt alle i mitt tre som burde ha samme haplogruppe, både på mt- og Y-DNA. Eller jeg kan markere “Mammas slekt” på alle som er i slekt på min mors side, eller tilsvarende på pappas side. Et flagg for “emigrant” for de som emigrerte osv. Her er det bare fantasien som sette begrensninger.
 • Etter min mening er Reunion det slektsprogrammet som har den aller beste slektsboka. Den er ikke perfekt, man kan for eksempel ikke editere som man vil i den, men den er mye bedre enn alt annet jeg har testet.

Så vidt meg bekjent finnes det 3 slektsprogrammer for Mac som er på norsk: Reunion, MacFamilyTree og FamilyBuilder (MyHeritage). Legg gjerne inn kommentar under dersom du vet om flere)

For meg så utelukker det egentlig resten allerede der. Noe av hensikten med et slektsprogram er å lage utskrifter og slektsbok for å dele med slekta, og da er det mange som ikke kan lese engelsk. Norsk må det være.

Vi har to brukergrupper på FaceBook for Reunion, som er på norsk:

I tillegg finnes det en brukergruppe for Reunion i Slekt og Data i Oslo, de har møte siste torsdag i hver måned.

Er du nysgjerrig på Reunion, meld deg inn i Brukergruppa Reunion slektsprogram på Facebook og still dine spørsmål der, eller last ned en testversjon (på engelsk) for å prøve ut selv.

Lykke til!

Publisert i Mac, Slekt, Slektsprogrammer, Tips og Triks | Merket med , , | Skriv en kommentar

Mac tips – automatisk slå av eller restarte maskinen når du vil.

Vil du gjerne har en frisk og nystartet Mac hver morgen når du setter deg ned for å jobbe? Det er noe jeg har ønsket meg lenge, men aldri har tatt meg tid til å finne ut av. Jeg har hatt en tendens til å la iMacen stå på i måneder uten nødvendigvis å restarte, med unntak av når en oppdatering har krevd det.
Jeg har imidlertid en litt kranglete Time machine disk, som plutselig og uten å gi beskjed kobler seg av og dermed ikke tar backup. Siden jeg har to TM-disker, har det ikke vært et reelt problem, bare irriterende. For å få den i spill igjen, har jeg måttet restarte iMacen
manuelt slik at disken kan koble seg på igjen.

Men løsningen er enklere enn du tror, her kommer oppskriften:

 • Klikk på Eple-menyen øvert i venstre hjørne, velg «Systemvalg»
 • Deretter velger du «strømsparer», den er nederst i bildet på høyre side, se bildet.
 • Hvis du vil at den skal vekkes seg selv, klikk i ruten «Vekking eller oppstart», la det stå «Hver dag» i valgfeltet, eller velg de dagene du vil ha.
 • Velg klokkeslett for oppstart.
 • Du kan også sette den opp til å Slå seg av, gå i dvale eller ta en omstart, ved å klikke av i den andre avkrysdsingsruten, se bilde.
 • Velg ønsket tidspunkt og klikk OK

Husk av maskinen må være tilkoblet strøm for at den skal starte automatisk etter at den er blitt slått av.

Lykke til!

Publisert i Mac, Tips og Triks | 3 kommentarer

RLE: Nye linser, dag 4 etter operasjonen 

Dag 4 og synet er blitt så bra! Det har blitt bedre for hver dag, og selv om jeg syntes langsynet var litt dårlig to dager etter operasjonen da jeg var på golfbanen, så synes jeg ikke det nå lengre. Også lyssensitiviteten har blitt mye bedre, det er ikke lengre nødvendig med solbriller i sola (selv om jeg bruker det for å ikke anstrenge øynene for mye).

Forskjellen på synet i forhold til før er helt utrolig! Fra å være helt avhengig av briller både på kort og lang avstand, kan jeg nå lese pakningsvedlegg elle mikroskrift på vitaminpillebokser. Se bildet, denne skriften er så liten at jeg nesten ikke hadde kunnet lese med briller engang tidligere, men sannsynligvis ville måttet ha forstørrelsesglass. Og nå kan jeg lese den helt klart! 

I morgen skal jeg på første kontroll, det skal bli spennende å se hva de sier om statusen etter operasjonen. Jeg har vært veldig nøye med å følge alle anvisningene, dryppe øynene 3 ganger pr. dag, bruke solbriller i sterk sol, ikke gni meg i øynene og være forsikting når jeg dusjer/vasker meg, slik at det ikke kommer vann i øynene.

Så langt er jeg superfornøyd, og hvis noen lurer på om jeg ville gjort det igjen og om det har vært verd pengene, så er det foreløpige svaret ubetinget ja! 

Må bare få legge til at bloggen min IKKE er sponset av Mimira eller noen andre, jeg har betalt hvert øre for operasjonen selv!

Publisert i Ukategorisert | 2 kommentarer

RLE: Nye linser, dag 2 etter operasjon

Våknet i dag morges med stort sett det samme synet som i går, bortsett på at jeg har fått en lang buet skygge i ytre kant av hvert øye. Det ser ut som kanten på en linse. Det gjør at synsfeltet er bitte litt innsnevert, men ikke så mye at det er plagsomt. Det venstre øyet har vært litt sløret, mens det høyre har vært helt fint hele dagen. Arbeidsdagen har gått greit. Jeg har sittet foran skjermen stort  sett i hele dag, og det har gått greit. Når synet er litt sløret så må jeg anstrenge meg litt mer enn vanlig, men det har ikke vært noen stor greie.

I går kveld dro jeg en tur ut på golfbanen, var spent på hvordan langsynet var. Når jeg kikker ut gjennom vinduet der vi bor i øverste etasje, ser jeg fint ut over hele Oslo, fjorden og husene på andre siden på Nesodden og Asker. Så jeg tenkte at langsynet var ganske bra.

Men da jeg var på golfbanen var det tydelig at det ikke var særlig bra, det var vanskelig å se skarpt. Jeg så knapt ballen (og den er rosa for å være lett synlig) på 100 meter. Det skal bli spennende å se hvordan det utvikler seg i tiden fremover. Det var også vanskelig å se folk tydelig på 100-150 meter. Jeg så at det vaar folk, men kunne ikke se hva de hadde på seg, om de hadde golfbag, skjerm på hodet e.l. Så jeg regner med at det kan ta litt tid før det blir helt optimalt.

Men det fungerte helt fint å spille golf, det fungerer fint å se TV, skrive på PC, lese på telefonen, lese pakningsvedlegg og dokumenter. Så da er jeg foreløpig veldig fornøyd!

Publisert i Helse, Hverdagsliv, Ukategorisert | 1 kommentar

RLE: Nye linser, dag 1

Våknet tidlig dagen etter operasjonen, klokka var vel ca 5. Jeg var spent, hadde tåken lettet? Kunne jeg lese på telefonen eller på Mac-skjermen? Jeg stod opp og listet meg inn på arbeidsværelset for på veien å oppdage at synet fortsatt var som en graut! Greide ikke å se bokstavene på tastaturet, og heller ikke innloggingsfeltet på skjermen. Prøvde å beholde roen: «dette går over, du vet jo at det kan ta noen dager….». Så jeg likk og la meg igjen, men bestemte meg for å se på film på iPad Proen.

Det gikk overraskende bra, synet forbedret seg betraktelig etter et par episoder, og etter 3 episoder og det var tid for å stå opp for å jobbe, var synet blitt mye mye bedre! Litt tåkete fortsatt, men nå kunne jeg se bokstaver klart. Til og med på Apple watchen, fryd og glede! Jeg kunne til og med lese på telefonen, og legge inn et innlegg på Facebook!

Og da jeg sånn rundt kl 9 satte meg spent ned foran skjermen for å logge på jobben og lese mail, ble jeg positivt overrasket: jeg kunne lse på skjermen! Jeg kunne skrive! Fantastisk: for første gang i mitt liv kunne jeg se på en skjerm, klokke, iphone eller ipad UTEN briller!

Så, that´s it: bare fra tidlig i morges til nå ved lunsj, er det blitt betydelig bedre. Det er fortsatt litt tåkete og «urolig», mystiske skygger i sidesynet, men jeg fungerer.Jeg  kunne til og med lese på den lille esken med øyendråpene! 

Erfaringen så langt tilsier at det ikke skjer noen forandring når jeg sover, bare når jeg bruker øynene. Det er derfor ikke noe poeng å tro på at miraklene skjer over natten, bokstavelig talt.

Så langt, så godt – vi får se hvordan det blir når jeg i kveld etter jobb skal ta turen ut på golfbanen. Med solbriller og tåkesyn skal det bli spennende å se hvordan det blir. Men da kan jeg ihvertfall skylde på øynene hvis ballen går i røffen!

Ny rapport følger i morgen!

Publisert i Helse, Hverdagsliv, Ukategorisert | Skriv en kommentar

RLE: Nye linser, dag 0

Da jeg vaklet ut av stolen etter at de nye linsene var satt inn, følte jeg meg både litt ør og «rar». Det kom nok av det at jeg slettes ikke kunne se noe særlig. Det var som om jeg bafant meg inni en slags rus dere omgivelsene svømte, alt var uklart og lyset var alfor skarpt. Det siste kom av at øynene var blitt dryppet slik at pupillene var kjempestore og dermed slapp inn altfor mye lys. Legen og en pleier støttet meg ut på et hvilerom, satte meg ned i en reclainer, pakket pleddet rundt meg og spurte om jeg ville ha kaffe eller noe annet å drikke. Så satt jeg der da, med et syn som var helt forjævli, alt var grumsete, bokstavene på et blad som lå der fløt sammen som en grøt og jeg begynte å kjenne litt panikk, hva var det jeg hadde gjort?

Tenkte på kollegaen min som fortalte hvor glad hun var da hun var ferdig og gikk ut. Hun kunne skrive melding på iphonen sin, hun kunne se! Det kunne ikke jeg. En svart skygge hang litt ned over synsfeltet på det venstre øyet og jeg hadde omtrent syn som om jeg hadde smurt inn øya med vaselin.

Utstyrt med beroligende kommentarer, mer informasjon og instrukser, og en pose fra Memira som inneholdt dråper for 6 uker og en time til kontroll om 5 dager,  kom jeg meg hjem ved hjelp av privatsjåføren. Vel hjemme var det litt bedre, lyset var ikke fullt så skarpt og jeg så relativt klart, men kunne ikke lese. Alle bokstaver eller tall på telefonen eller Apple Watchen var uleselig, minst 5-dobbelt. Dette var jeg forberedt på, jeg visste at det ville kunne ta en stund før jeg kunne lese ordentlig. Så jeg slo meg til ro med det.

Operasjonen hadde tatt på, jeg var sliten og la meg på sofaen for å hvile, mens gemalen laget middag. Jeg duppet av og da maten var klar reiste jeg meg opp: sjokk! Synet var blitt så tåkete at det så ut som rommet var fyllt med røyk! Kunne ikke se spagettien rett foran meg engang, det var bare en uklar masse, som jeg fortvilt prøvde å manøvrere i meg.

Det var da jeg fikk Leif Arne til å lese skrivet om hvordan det kunne bli, om igjen. Det var ikke uvanlig med forbigående tåkesyn, men jeg kjente meg ikke helt trygg allikevel. Jeg satte meg ned foran TV-en og kunne såvidt se det som skjedde på skjermen selv om det var uklart, men kunne overhode ikke lese underteksten. 

Og mirakler skjer: utover kvelden kom undertekstene mer frem, jeg var i stand til å lese dem, selv om bildene fortsatt var tåkete. Da jeg gikk og la meg var håpet at jeg skulle våkne opp neste dag og at tåken hadde lettet. 

Publisert i Helse, Hverdagsliv, Ukategorisert | 1 kommentar

Inntrykk etter å ha operert inn nye linser (RLE)

RLE er en form for synskorreksjon der den naturlige, stive linsen i øyet skiftes ut med en kunstig linse med flere styrker i. Den kunstige linsen vil gjøre det mulig å se godt både på avstand og på nært hold – uten briller. I dag finnes det flere typer linser, for eksempel hvis man har grå stær, så byttes den ødelagte linsen ut med en ny klar  linse. Ddtte er en av de vanligste operasjoner i Norge i dag. Hvert år får ca 45-50 000 personer byttet linse pga grå stær. Ved RLE gjør man akkurat det samme, bytter ut linsen, eller linsene (for begge øyne), men erstatter den da med linser med styrke. 

Det finnes tre typer kunstige linser, klar og nøytral, slik som man setter inn ved grå stær, monofokal linse med én styrke (f.eks langsynthet) eller multifokal linse med flere styrker. Det er denne siste typen jeg har satt inn.

Jeg valgte å gjøre inngrepet hos Memira øyeklinikker på Majorstua i Oslo. Valget av sted var egentlig tilfeldig, en kollega hadde akkurat gjennomført samme operasjon der, og var veldig fornøyd med resultatet. Dessuten fant jeg ut at argeidsgiveren min hadde en rabattordning, slik at jeg fikk noe avslag på prisen. En tredje faktor er at de holder til rett over gata der jeg jobber.

Mitt første besøk der var en undersøkelse for å se om jeg var kandidat til en operasjon, om var øynene sunne og friske, om synsevnen min var slik at det ville gi noen effekt. Jeg ble grundig undersøkt av en optiker og fikk en inngående gjennomgang av inngrepet, eventuelle bivirkinger, risikoer osv. Åpent og ærlig redegjørelse, både når det gjaldt det positive og det negative.

Jeg fikk med meg diverse informasjonsskriv og to flasker øyendråper hjem, som jeg skulle dryppe øynene med 3 ganger pr. dag i 2 dager, før inngrepet. Det var for å forebygge eventuell infeksjon etter operasjonen.

Den dagen jeg møtte opp, ble jeg tatt veldig godt i mot av en optiker. Etter en samtale og en valium (jeg var kjempenervøs), fikk jeg møte kirurgen for en kort samtale og noen spørsmål som han hadde til meg, og som jeg hadde til ham. Deretter gikk vi inn på operasjonsstuen, der vi ble møtt av to hyggelige damer som lullet meg inn i et pledd og gjorde meg klar. Legen og sykepleierne kommuniserte hele tiden med meg om hva de gjorde og hva som slkulle skje. 

Jeg fikk en slags klut over ansiktet med en åpning til det høyre øyet. Det ble vasket og vannet og dryppet, og så fikk jeg et skarpt lys rett inn i øyet og legen begynte på jobben. Det gjorde ikke noe vondt, jeg kjente ingenting, men lyset var skarpt og ubehagelig. Legen fortalte hele tiden hva han gjorde. Det var en merkelig, nesten surrealistisk opplevelse. Jeg så lys i forskjellige farger, skygger som bevegde seg og kunne ikke blunke. Etter ca 10-15 min merket jeg at det kom et eller annet og la seg over øyet, noe gjennomsiktig, og så var det hele over. Etterpå gjentok de det samme med venstre øye, det synes jeg gikk litt raskere. Og så var jeg ferdig. 

I neste innlegg skal jeg fortelle om hvordan det var etterpå. 

Publisert i Helse, Hverdagsliv | Skriv en kommentar

Kakebaking for dummies!

img_0041-2.jpgDa har jeg bestemt meg for å «begynne» å bake. Dvs, jeg vil bestemme meg når jeg har prøvd – så det betyr vel at jeghar bestemt meg for å prøve å begynne å bake.

Ikke det at jeg ikke har bakt før, tvertimot, jeg baker ganske ofte, eller relativt ofte – verdens beste, eller Kvæfjortkake, som den også kalles.

Men nå skal jeg bake cupcakes, sånn ca 10 år etter at cupcakes gikk av moten. Det nærmer seg 60-års dagen min, tenk om jeg kunne servere lekre, fluffy cupcakes på bursdagen min. Ser dem allerede for meg, høye, med en lekker softice-topp i pastel!

Så, det første jeg må gjøre er å handle «bake ting». Så turen gikk til Storosenteret, og til de søte damene  Kremmerhuset. Tipper, stålbolle, farger til frosting, fondant og mase gode råd rikere,  det hjem for å teste ut utstyret. Vi har akkurat flyttt inn i ny leilighet, og det betyr nye hvitevarer, noe som alltid er spennende.

Etterhvert ble det handlet inn bæreboks for cupcakes, forskjellige former og enda mer pynt.

Øvelse gjør mester, og det ble både 60-årsdag og cupcakes!

image

image

 

 

Publisert i Ukategorisert | 1 kommentar

I have finally given up on FamilyTree Maker for Mac!

FamilyTree Maker is developed and distributed by ancestry.com.

I do not know for how long I have been trying to make FTM to work on my Macs, without succeeding. Many years and many versions.

I have purchased both the Mac and the Win version to see if they could somehow compensate for each others problems, but if the win version resolves one problem on the Mac version, it creates other problems.

My problems have been mainly importing gedcom files from Reunion 8, 9 and now 10. For a while I was constantly nagging the tech support about the photo linking when importing gedcom, until they created an extra Reunion gedcom import choice. But still, it did not work perfectly.

The main problems have been the photo handling. When I export gedcom from Reunion it also exports the links to the photo source folder, but FTM for Mac was not able to «connect», while FTM Win was. I complained about a missing feature for reconnecting photos, and finally they made one.

But you could not control where FTM should look for them. So if you had a copy of a photo associated with FTM in the trash, you could be quite sure it would find it and reconnect it, even though the same photo also was situated in the correct media folder.

Now with FTM Mac 3 the photo link problem is still there. Manageable yes, but optimal? No!
An other problem now , in version FTM 3Mac is that a bunch of first names are omitted in the gedcom import. It seems (but I am not sure), this happens with persons with Suffixes added to their names. All first names and some last names are omitted. Only the suffix is there, but placed in the name field.

By importing from Reunion the dates are not «real» dates. It looks real, but they are not. If you want to use the calculation function in the date field (the little calculator that comes up when you click in the field), you will se it does not work. The message is «wrong date format…» bla bla…»

An other way to see this is to try to change the date format in settings; you will see it does not change. Because it is «dead data».
I have now tried all possible ways to get my Reunion data into FTM 3 Mac, via Mac Family Tree 7.2.3, via FTM 2014 Win, back and fort – but no. It just is not possible to migrate from Reunion to FTM Mac/Win in any way in the world.

I have given up tech support, the answers you get, that said if you are getting any answers at all, are idiotic. They either do not read you whole explanation, and asks things that are already explained in the text, they answer you with «did you remember to plug the power..» kind of answers or they never understand the issue or they completely ignore your request with the comment «this seems to be a gedcom issue, and might as well be a Reunion problem. Nothing we can do». Case closed!

I finally decided to give up on FamilyTree Maker for Mac and for Windows.

I will probably migrate to Mac Family Tree 7.2.3. After import everything seems ok. MFT has an aggressive maintenance policy, new updates and versions are coming out regularly, and they are not charging you unless the launch huge updates. It also comes in my native language, and the reports are the best amongst all genealogy apps.

Publisert i Helt på trynet, Mac, Slekt, Slektsprogrammer, Test av apper | 3 kommentarer

MacFamilyTree 7, – oppdatert

For et tid tilbake siden kom MacFamilyTree 7.0 ut. Den foreligger nå i versjon 7.2.3 og mange bugse er rettet og fikset. Jeg har i det følgende gjort en liten oppdatering av min første vurdering:

Programmet er foreløpig en herlig blanding av tysk og norsk. Ikke helt uproblematisk hvis du ikke er særlig stiv i tysk. Dette er nå korrigert. Alt er OK på norsk.

Jeg har ikke testet programmet i detalj, men her kommer noen umiddelbare inntrykk:

 1. Den nye versjonen har fått synkronisering mot iCloud som ny lagrings og synkroniseringsløsning. Sånn umiddelbart er jeg ikke helt sikker på om dette er en god løsning, synkroniseringen gikk treigt, selv over en høyhastighetslinje på 50 Mb/sek. Så her må det nok tunes litt. Men bortsett fra det, er det supert å ha en oppdatert database på iPaden eller iPhone, slik at du kan sitte og gjøre mindre endringer der, uten å måtte synke manuelt. Selv har jeg en tendens til å glemme slikt, og da forsvinner det man har gjort…
  Merker ikke så mye til synkroniseringen i praksis. Det fungerer sømløst og transparent. Bra!
 2. Den har nå også mulighet for å legge databasen på Dropbox. Ikke testet. Fortsatt ikke testet fordi iCLoudløsningen fungerer såpass bra.
 3. Nytt, eller kanskje heller oppdatert brukergrensesnitt: Ikke helt nytt, men en del forbedringer. Det er tilkommet grafisk visning av vedkommendes plassering i slektstreet øverst på skjermen som gjør navigering litt enklere, og på pesonbildet er det kommet enklere innlegging av nye barn og partnere. Grensesnittet er blitt mer brukervennlig vil jeg si. Det er raskere å gjøre ting. Fortsatt enig i det.
 4. Steder: Den greier fortsatt ikke å finne Ål eller Gol i Hallingsdal på kartet. Kartfunksjonen er like dårlig som før (forstår ikke helt hva som er hensikten med den, slik det nå er laget i programmet…). Det kommer ikke ut noen kart på noen av utskriftene. Fant Ål til slutt, men måtte lete det frem manuelt. Betryggende at den ligger i basen da ihvertfall. Innlegging av kartkoordinater er enklere nå, kanskje jeg har forstått bedre hvordan det funker, kanskje de har forbedret det – hvem vet.
  Kartfunksjonen er fortsatt slik den var, men det er først i «Statistikk Kart» under «Visninger» at det «ordentlige» kartet kommer frem. Har ikke lagt inn nok steder med koordinater til å få noe særlig ut av det ennå.
 5. Rapporter: her er MFT i en klasse for seg. Veldig flotte diagrammer, pene farger, fine effekter, lekkert fremstilt. Men ikke noe nytt som jeg kan se i farta. Den endringen de har gjort, og som jeg ikke likte var at de har tatt bort navnesøkefeltene i diagramutskriftene. Tidligere kunne du søke etter person (eller personer i «relasjonsdiagrammet). Disse er nå borte, og den søker mens du skriver navnet på tastaturet. Men du ser ikke hva du skriver. Jeg sleit litt med å finne en slektning av meg da jeg skrev inn fornavnet. Den greide ikke å finne personen før jeg innså at jeg måtte skrive mellomnavnet også. Denne feilen ser nå ut til å ha blitt rettet. Nå kan du søke deg frem til de personene du ønsker å se relasjonen til. Ser ut til å fungere perfekt.
 6. De har ikke implementert «dra-og-slipp». Det er synd, det hadde gjort en del av registreringsarbeidet enklere. Dra og slipp er fortsatt ikke der. Du kan f.eks ikke få opp stedsliste i et sidepanel og så dra stedet bort til riktig hendelse. 
 7. Eksport til websider på harddisk: tok veldig lang tid. Jeg har en veldig rask iMac med masse plass og en rask disk, og hele prosessen tok ca 3-4 minutter. I Activity Monitor kunne jeg se at det var en ganske CPU-intensiv oppgave, så med en treigere maskin kan denne fornøyelsen gjerne ta veldig lang tid. Ved eksport til web var det ingen parametre for å beskytte sensitiv informasjon, f.eks levende personer. Dersom du legger ut websiden på MacFamilyTrees sine sider kan du til en viss grad beskytte deg med et passord. Men denne funksjonen synes jeg er for dårlig.
 8. Du kan nå legge til flere «assosierte» personer, slik som gudforeldre/faddere/vitner
 9. Den gamle funksjonen for å finne duplikater var veldig dårlig. Nå har de fikset den opp litt, den er blitt raskere, og noe mer brukevennlig. For eksempel kan du nå se grafisk bilde av hvor en person befinner seg i forhold til familen før du bestemmer deg for om dette er den personen du vil slå sammen med en annen. Men de mangler fortsatt mulighet for selv å bestemme hvordan og hvilke felter den skal sammenlikne. Den er like «skummel» som den var før, men litt raskere er den i hvertfall blitt…
 10. Den har nå direkte kobling mot FamilySearch.org, har ikke testet den noe særlig ennå, men ser grei ut. De har nå lagt til en «match»-funksjon-med-FamilySearch. Her jeg sitter har jeg så treigt internett at jeg ikke får testet den noe særlig. Kommer tilbake på den.
 11. Generelt kan jeg vel si at den nye versjonen er en del raskere enn den gamle, og billedbehandlingen skal være tunet og forbedret, men det greier jeg ikke å se.
 12. Det er kommet en «søk og Erstatt» funksjon. Den kan være nyttig hvis du vil endre feks måten et navn skrives på i hele databasen.
 13. Du har fått en ny «finn uleselige datoer»-funksjon, det er også nyttig for å rydde opp i rare datoefelter. Jeg har merket av noen ganger når man inporterer gedcom, så blir noen av datoene ubrukelige. Ved å få opp en slik oversikt er det lettere å finne tilbake til dem for å korrigere. Import av datoer fra gedcom fungerer nå perfekt for meg. Ingen feil på noen av datoene.
 14. Det er kommet en ny «sannsynlighetsrapport». Den søker gjennom hele basen og finne ulogiske data. Da jeg testet den fant jeg ca 6 punkter som viste seg å være feil i min data base: det var dåp før fødsel, mor som var 2,5 år da hun fikk sitt første barn osv. Dette var en veldig nyttig funksjon! Fikk jammen rydda litt også!
 15. Det virtuelle treet er fiffet opp litt, og ser litt bedre ut enn før. Personlig har jeg aldri hatt sansen for det, og har aldri brukt det til noe. Artig, men ikke nyttig.

Personlig har jeg veldig sansen for «Forskningsassistenet». Den kommer opp med en liste over data som mangler i basen, slik som dato for giftemål, for- eller etternavn som mangler, hvor folk ble gift osv. Den presenterer det feltet der det burde vært informasjon, slik at du kan fokusere på det som mangler, og ikke bli forstyrret av alt mulig annet på gjeldende person. Det er bare å gå gjennom listen, så får du lagt inn detaljer som gjør informasjonen din om en person eller familie mer komplett.

Oppgaver: En annen funksjon jeg liker godt er at du på hver person eller familie, kan legge inn konkrete oppgaver du må utføre, men som du ikke vil prioritere akkurat nå. En slags huskeliste. Du kan legge inn dato for oppgaven og et notat til deg selv. Oppgavene tildeles prioritet (Lav, normal og høy), de kan kategoriseres (undersøkes, kontrolleres, mangler hendelser, utfører opprydding) Det ser ikke ut til at du kan lage egendefinerte oppgaver.

Etiketter: Man kan legge til «etiketter», som man kan merke personer og kilder med. Det finner 3 stadnard etiketter: Viktig, Uferdig, Verdt å merke seg. Man kan også lage egne etiketter. Jeg oppfatter dette som å være det samme som «Flagg» i Reunion, men disse blir ikke med inn ved gedcom-import.

Rosinen i pølsa er dog allikevel rapportene og visningene. De har jeg ikke tenkt å gå gjennom, det er for mange til det.

 

Screenshot_02.06.13_18_35

Publisert i Hverdagsliv | 2 kommentarer